Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale existente prin implementarea proiectului RESPIA constă în:

  • modernizarea staţiilor pilot în vederea respectării cerinţelor prevăzute în condiţiile aderării la Uniunea Europeană pentru toate categoriile de operatori cu activitate în domeniul alimentar, de la toate nivelurile lanţului alimentar;
  • reabilitarea staţiilor pilot pentru ca amenajările, compartimentările şi finisările să fie în conformitate cu regulile de igienă şi de aplicare a principiilor HACCP (Hazard Analisyis Critical Control Points) prevăzute în ghidurile de bune practici în domeniul alimentar;
  • retehnologizarea staţiilor pilot pentru a face posibilă instruirea profesională a tuturor participanţilor la procesul educaţional, după un program educaţional de specialitate care să fie în concordanţă cu noile tehnici şi tehnologii din acele sectoare ale industriei alimentare reconstruite sau retehnologizate în ultimii ani;
  • reechiparea staţiilor pilot prin înlocuirea vechilor echipamente, uzate fizic şi moral, cu noi echipamente care să asigure o instruire profesională a participanţilor aplicând:

- noile tendinţe în construirea de utilaje pentru procesarea produselor alimentare;
- principiile de deservire şi exploatare a echipamentelor introduse în industria alimentară în ultimii ani;
- condiţiile impuse de standardele de igienă în vederea asigurării siguranţei alimentelor;
- cerinţele privind conducerea automată a procesului tehnologic, aparatura de măsură şi    control a parametrilor tehnologici şi monitorizare a proceselor.

  • dezvoltarea infrastructurii educaţionale prin dotarea laboratorului cu echipamente tehnologice de cercetare care să permită:

- noi facilităţi de instruire profesională;
- abordarea unei game mari de teme de cercetare tehnologică în concordanţă cu   cerinţele actuale ale ştiinţei şi ingineriei alimentelor.

 

Echipamente achiziționate:


LABORATOR DE ECHIPAMENTE TEHNOLOGICE

Componență:

1. UNITATE HTST-UHT

  • permite schimbarea tipului de schimbător de căldură utilizat (cu plăci sau tubular);
  • este dotată cu opţiunea Data Logging System (sistem de prelucrare si înregistrare a datelor) cu posibilitatea de conectare la calculator pentru achiziţia şi prelucrarea datelor experimentale;
  • are un panou de control de tip touch screen;
  • este dotată cu aparatură de măsură şi control şi senzor pentru monitorizarea nivelului de lichid din tancul de alimentare.

Caracteristici tehnice şi constructive:

  • capacitatea este cuprinsă în domeniul 15 - 25 litri/h;
  • pompa de alimentare asigură debitul de max. 120 litri/h;
  • are generator de apă fierbinte cu temperatura de până la 165˚C;
  • sistemul este echipat cu schimbător de căldură cu plăci şi schimbător de căldură tubular;
  • schimbătorul de căldură tubular este prevăzut cu minim 10 tuburi (de preîncălzire, încălzire si pentru răcire);
  • tuburile schimbătorului de căldură sunt confecţionate din oţel inoxidabil;
  • schimbătorul de căldură cu plăci are plăcile confecţionate din oţel inoxidabil și sunt prevăzute cu garnituri din material compatibil cu produsele alimentare;
  • numărul plăcilor este cuprins între 25 – 30 (are zone de încălzire, răcire si regenerare).

2. VAS MULTIFUNCȚIONAL

ce permite realizarea amestecării fluidelor (5-20L) pentru amestecare, emulsifiere, încălzire (max. 85˚C), răcire (min. 1˚C), pasteurizare în vrac. Echipamentul este dotat cu opţiunea Data Logging System (sistem de prelucrare si înregistrare a datelor) şi cu posibilitatea de conectare la calculator pentru achiziţia şi prelucrarea datelor experimentale.




3. FREEZER PENTRU ÎNGHEȚATĂ

Caracteristici constructive:

  • sistem modular cu răcire şi cu suprafaţă raclată;
  • permite prelucrarea combinată a mixului pentru îngheţată şi a margarinei;
  • turaţiei racloarelor este reglabilă între 0 – 1400 rpm;
  • prezintă sistem de control temperatură inclus;
  • este dotat cu sistem de refrigerare şi de încorporare a aerului în produs;
  • poate fi cuplat la calculator.

Caracteristici tehnice:

  • suprafaţa de schimb termic a tamburului este de min 0.04 mp;
  • capacitatea pompei de alimentare este reglabilă: 0 - 20 litri/h;
  • presiunea de lucru în cilindru este între 5-8 bar.

4. USCATOR IN STRAT FLUIDIZAT

pentru uscarea particulelor granulare, pulverulente, cristaline, a materialelor termosensibile, pentru realizarea studiilor privind efectuarea unor procese adiţionale procesului de uscare (amestecarea particulelor solide, reducerea dimensiunii particulelor, aglomerarea şi granularea, răcirea particulelor). Temperatura aerului de uscare este reglabilă în domeniul 20 - 100˚C.


5. APARAT DE FĂCUT UNT

permite instruirea practica a studentilor privind tehnologia de preparare a untului, mărimea șarjelor fiind între 1-5 L lapte.


6. USCĂTOR CAMERĂ

Permite:
- uscarea produselor solide aflate în strat fix, cu ajutorul aerului cald, procedeul fiind asemănător celui industrial;
- să poată fi utilizat în aplicaţiile didactice şi în cercetare;
- studiul factorilor de influenţă a operaţiei de uscare (efectul temperaturii si vitezei aerului asupra vitezei de uscare, studii privind transferul de masă si caldura), utilizarea diagramei psihrometrice.

Echipamentul
  • este dotat cu cameră de uscare, cu 3 tăvi suspendate și cu posibilitatea măsurării greutății pentru determinarea vitezei de uscare;
  • permite ajustarea vitezei aerului de uscare în domeniul 0.45 – 1.9 m/s;
  • este prevăzut cu elemente de măsură şi control a temperaturii şi umidităţii produsului si a debitului de aer.


7. UNITATE PENTRU STUDIUL AMESTECĂRII FLUIDELOR

Permite:
- studiul influenţei diverşilor factori în operaţia de amestecare;
- vizualizarea operaţiei de amestecare;
- studii privind amestecarea lichidelor nemiscibile sau a suspensiilor solid / lichid.

Caracteristici constructive si tehnice:
  • recipientul este confecţionat din material transparent, cu capacitatea de 20-25 litri;
  • aparatul are dispozitive de agitare tip elice, tip turbină şi cu palete drepte;
  • aparatul permite reglarea turaţiei în domeniul 0 – 500 rpm;
  • aparatul este  prevăzut cu tachometru pentru măsurarea turaţiei dispozitivului de amestecare;
  • momentul de torsiune este înregistrat direct cu ajutorul unui dinamometru.


8. CONGELATOR PRIN TRANSPORT PNEUMATIC SI STRAT FLUIDIZAT

Permite:
- studiul în sistem discontinuu a procesului de congelare prin transport pneumatic şi pat fluidizat;
- studiul efectului vitezei şi temperaturii aerului asupra procesului;
- asigurarea pregătirii practice a studenţilor în vederea realizării de experimente similare cu cele la nivel industrial.

Caracteristici constructive si tehnice:
  • viteza aerului max. 10 m/s;
  • temperatura minimă de lucru  -35°C;
  • înălţimea patului fluidizat reglabilă până la 100 mm.


9. OMOGENIZATOR SUB PRESIUNE

permite omogenizarea laptelui, mixului de îngheţată şi a altor produse alimentare.

Caracteristici constructive si tehnice:
  • capacitate 40-45 litri/h;
  • capacitatea vasului de alimentare este de 4- 4,5 litri;
  • presiune de operare până la 70 bar;
  • materialul de execuţie - oţel inoxidabil.


10. EVAPORATOR MODULAR ÎN FILM ASCENDENT, SUB VID

- aparatul este destinat aplicaţiilor din industria alimentară (concentrarea sucurilor de legume și fructe, a laptelui, a unor extracte neinflamabile, a unor efluenţi);
- aparatul permite igienizarea, este prevăzut cu o pompă CIP pentru soluţiile de spălare;
- echipamentul este prevăzut cu aparatură de măsură si control;
- aparatul este dotat cu opţiunea Data Logging System (sistem de prelucrare şi înregistrare a datelor) şi cu posibilitatea de conectare la calculator pentru achiziţia şi prelucrarea datelor experimentale;
- elementele componente ale aparatului care vin în contact cu produsele sunt confecţionate, după caz, din materiale uşor igienizabile (oţel inoxidabil, PTFE sau sticlă).

Caracteristici tehnice și constructive:

  • capacitate între 1-16 litri/h;
  • vacuumul de lucru să fie cuprins în domeniul 180 – 225 mmHg;
  • consumul de abur să fie  în domeniul 14 – 16 kg/h;
  • presiunea aburului (în timpul funcţionării) în domeniul 1.6 -  1.7 bar;
  • suprafaţa de condensare în domeniul 0.15- 0.17 m2;
  • suprafața de transfer termic în domeniul 0.05 – 0.06 m2;
  • debitul de evaporare în domeniul 9 - 10 litri/h.



STAŢIE PILOT DE BERE

Echipamentele şi părţile componente care sunt în contact cu produsele sunt realizate din oțel inox 1.4301/AISI 304 şi cu design igienic, prevăzute cu sistem de control bazat pe PLC (Programmable Logic Controller) cu panou de operare pentru modulul de plămădire-fierbere şi fermentare.

Stația pilot de bere cuprinde

1.       Moara de malț cu doua valțuri, capacitate de 200-240 kg/h
2.       Modul pentru plămădire /fierbere/filtrare/limpezire min 2.5hL cu capacitate 2.5- 3.5 hL/șarjă, operare în sistem automatizat, ce cuprinde cazan de plamadire si fierbere, cazan de filtrare si limpezire, racitor cu placi pentru must, tanc de apa/produse fierbinti, generator electric de apa fierbinte/abur; instalaţia este proiectată încât în cazanul de plămădire/fierbere să se poată realiza şi limpezirea mustului, iar în cazanul de filtrare/limpezire să se poată efectua şi plămădirea
3.       Cazan Whirlpool
4.       Unitate de aerare must racordată la sistemul CIP
5.       Sistem de automatizare pentru modulul de plămădire/fierbere/filtrare/limpezire         

  • Sistem de control automatizat al temperaturii și duratei etapelor de plămădire și fierbere a mustului, precum și controlul temperaturii tancului de lichide fierbinți
  • Controlul sursei de abur și agitatoarelor
  • Unitate semi-automată programabilă
6.       Modul de tancuri cilindro-conice (4 × min 2.5 hL şi maxim 3.5 hL – volum util)

7.       Modul pentru controlul temperaturii pentru cele 4 tancuri cilindro- conice

8.       Pompă mobilă pentru bere/igienizare
Pompa pentru transferul plămezii, mustului, berii și a soluțiilor de igienizare

9.       Compresor aer

10.   Set de filtrare aer

11.   Set de furtunuri pentru bere

12.   Unitate de filtrare a berii

13.   Unitate de spălare sticle/KEG

14.   Tanc de bere filtrată 2.5 hL

15.   Tanc pentru detergent CIP 200 L

16.   Unitate de control automat PLC
Panou touchscreen pentru controlul procesului de obţinere a mustului și de fermentare

17.   Instalaţie de îmbuteliere
Maşina de îmbuteliere constă din mașina de îmbuteliere izobară, mașina automatizată de atașare a capsulelor, transportoare cu bandă, maşină semiautomată de etichetare

18.   Pasteurizator tip cameră pentru pasteurizarea berii în sticle
- Capacitate pasteurizator: minim 150 sticle de 0.5 L/șarjă
- Durata de pasteurizare: 2-3 ore
- Temperatura de pasteurizare a produsului să fie de 60-75°C
- Instalația incorporează și răcirea sticlelor.




SISTEM DE PROCESARE A PRODUSELOR ALIMENTARE LA PRESIUNE ULTRA ÎNALTĂ

Instalaţia este compusă din următoarele componente:
1.UNITATE DE INTENSIFICARE PRESIUNE ÎNALTĂcu posibilitatea de presurizare până la min 6000 bar şi max. 10.000 bar şi CONSOLĂ DE OPERARE cu touch screen;

  • sistem de conexiune la apa de reţea;
  • conexiune de scurgere;

2.MASA DE AUTOCLAVARE la presiune ultra înaltă prevăzută cu4 AUTOCLAVE construite din oţel inoxidabil, prevăzute cu două capace. Fiecare autoclav prezintă manta de răcire cu posibilitatea conectării la o unitate de încălzire/răcire externă şi capac detaşabil cu un termocuplu încorporat cu legătură la sistemul de operare;
3.CAPAC PENTRU AUTOCLAV, cu indicator de presiune, cu transmitere la consolă;
4.TRANSMIŢĂTOR DE PRESIUNE INTEGRAT ÎN SOFTWARE şi disponibil în sistemul de generare al datelor excel;
5.CONTAINERE pentru probe de tip închis şi containere pentru probe dotate cu posibilitatea inregistrării temperaturii, la consolă.


Echipament GC-MS 

CROMATOGRAF DE GAZE CUPLAT CU SPECTROMETRU DE MASĂ

Echipamentul este compus din următoarele componente:

  • CROMATOGRAF DE GAZEprevăzut cu cuptor pentru coloane (30-450oC) şi tastatură pentru controlul tuturor parametrilor cromatografului şi ai autosampler-ului;
    • 1 injector split/splitless;
    • Sistem de control digital;
  • INTERFAŢĂ GC/MS;
  • SPECTROMETRU DE MASĂce permite întreţinerea / curăţirea / schimbarea camerei de ionizare fără oprirea vidului înaintat şi operarea în modul MS şi MSn, n≥4. Moduri de ionizare: impact electronic (EI), ionizare chimică pozitivă (PCI), ionizare chimică negativă (NCI);
  • SOFTWARE ce permite generarea automată a rapoartelor direct în formate MS Office (Word sau Excel);
  • COMPUTER, MONITOR ŞI IMPRIMANTĂ;
  • AUTOSAMPLER ce include un modul de injecţie pentru probe lichide, un modul de injecţie headspace cu seringă încălzită tip “gas-tight” şi un modul pentru microextracţie în fază solidă (SPME);
  • BIBLIOTECI DE SPECTRENIST 08 şi Wiley;
  • SET DE ACCESORII: coloane, fibre SPME, flacoane, dopuri, seringi.

 

INSTALAŢIE PENTRU EXTRACȚIE CU FLUIDE SUPERCRITICE

Instalaţia este compusă din următoarele componente:

  • EXTRACTORdin oţel inoxidabil cu capacitatea totală de 3 L prevăzut cu manta, iar la partea superioară, cu un sistem rapid de închidere şi etanşare. Sistemul de încălzire al extractorului permite un domeniu de temperatură pentru extracţie între 32 şi 80°C, şi este dotat cu sistem independent de control prevăzut cu instalaţia de conducte aferentă;
  • SEPARATORUL 1(volum de lucru de cel puţin 1.5 L)este prevăzut la partea superioară cu un sistem rapid de închidere şi etanşare, dotat la interior cu serpentină de încălzire, iar la exterior cu manta de încălzire. Presiunea de lucru este cuprinsă între 1 şi 250 bar;
  • SEPARATORUL 2(volum de lucru de cel puţin 1.5 L), prezintă un sistemde închidere ce este prevăzut cu capac asamblat prin buloane, iarla exterior cu manta de încălzire. Presiunea de lucru este cuprinsă între 1 şi 100 bar;
  • SISTEMELE DE ÎNCĂLZIRE ale separatoarelor sunt dotate cu sistem de control prevăzut cu instalaţia de conducte aferentă;
  • BUTELIA DE LUCRU CU DIOXID DE CARBON, este dotată cu manta dublă in interiorul său montându-se o serpentină. Prin spaţiul exterior serpentinei  circulă apa de răcire, de jos în sus, şi condensează CO2 gazos care circulă prin serpentină, de sus în jos, şi apoi pe la partea superioară către butelia de CO2. Apa de răcire din mantaua dublă permite menţinerea CO2 lichid in interiorul buteliei la temperaturi scăzute;
  • POMPĂ DE ÎNALTĂ PRESIUNE CU DIAFRAGMĂesteprevăzută cu batiu de susţinere şi motor electric;
  • MODUL PENTRU CIRCULAŢIA DE CO-SOLVENT, este format dintr-o pompă pentru co-solvent cu piston cu funcţionare la presiune înaltă (HPLC piston pump);
  • RĂCITOR de tip schimbător de căldură cu serpentină;
  • EVAPORATOR de tip schimbător de căldură cu serpentină prevăzut cu manta dublă. Încălzirea evaporatorului este dotată cu sistem independent de control prevăzut cu instalaţia de conducte aferentă;
  • UNITATEA DE RĂCIRE;
  • INSTALAŢIA DE CONDUCTEcuprinde: armături rezistente la presiuni înalte, aparatură de măsură şi control, garnituri, accesorii metalice toate aferente sistemului de bază, cu excepţia conductei de legătură dintre alimentare cu dioxid de carbon şi butelia de CO2. Sistemul de încălzire şi răcire, precum şi sistemul pentru aer comprimat este prevăzut cu instalaţiile de conducte complete;
  • SISTEMUL DE AER A INSTALAŢIEI;
  • SISTEMUL DE MĂSURĂ ŞI CONTROLformatdin computer, software, unitate DCS (Distributed Control System) permite controlul şi indicarea presiunii cu ajutorul manometrelor, controlul domeniilor de temperatură, măsurarea debitului masic de CO2 cu ajutorul unui debitmetru cu funcţionare pe principiul Coriolis şi indicarea nivelului de CO2 la butelia de CO2;
  • SET DE ACCESORIIpentru funcţionarea şi întreţinerea instalaţiei;

STAŢIA PILOT PENTRU OBŢINEREA DE PRODUSE LACTATE              FERMENTATE ŞI BRÂNZETURI

STAŢIE PILOT DE PRODUSE LACTATE

Staţia pilot de produse lactate cuprinde:

1. MODULUL DE RECEPŢIE realizează recepţia laptelui din cisterna auto, după ce a fost luată o probă de laborator şi predarea acesteia laboratorului tehnologic. Productivitatea este de 400-500 L/h, iar temperatura laptelui răcit este de 2- 4°C. Spălarea instalaţiei se realizează de la instalaţia CIP. Aparatura de măsură şi control este formată dintr-un debitmetru electromagnetic cu funcţie de însumare pentru cantitatea de lapte recepţionată, vas de dezaerare şi valvă manuală pentru prelevarea probei;

Modulul de recepţie lapte este format din:
1.1. Pompă de recepţie - care asigură preluarea laptelui din cisterna auto şi trimiterea prin filtrul de conductă, în răcitorul cu plăci şi un debit de 400 L/h;
1.2. Filtru pe conductă (debit 400 L/h): este montat pe conducta de refulare a pompei de recepţie, înainte de intrarea în răcitorul cu plăci. Asigură îndepărtarea impurităţilor din lapte;
1.3. Răcitor cu plăci (debit 400 L/h): Are rolul de a răci laptele până la temperatura de 3...4°C, folosind apă răcită de 1°C. Este construit din oţel inoxidabil;
1.4. Ventile pentru apa glacială;
1.5. Panou de comutaţie – 2 bucăţi, pentru circulaţia produsului şi circulaţie CIP (in/out), prevăzut cu ventilele necesare;
1.6. Pompă de retur pentru CIP.


2. TANC IZOTERM  PENTRU LAPTE RĂCIT ce asigură depozitarea laptelui recepţionat şi răcit, putând păstra laptele până la 48 de ore. Volumul total este de 700 L, prevăzut cu duză de spălare, gură de vizitare, agitator, indicatoare de nivel şi transmitter de temperatură. Spălarea interioară se face de la instalaţia de spălare CIP;

 

 


3. MODULUL DE PASTEURIZARE
 prezintă o productivitate de 400 L/h şi realizează tratamentul HTST al laptelui la temperatura de 75°C timp de 30 s şi al laptelui pentru fabricarea iaurtului timp de 300 s, în scopul distrugerii tuturor formelor vegetative ale microorganismelor patogene şi a majorităţii microflorei. Pasteurizarea laptelui se face în circuit închis, prin intermediul unui schimbător de căldură cu plăci, folosind ca agent termic apa fierbinte. Laptele, după ce atinge temperatura de pasteurizare, este trecut printr-o serpentină sau două serpentine (în cazul iaurtului) de menţinere la temperatura de pasteurizare sau presiune diferenţială. Instalaţia de pasteurizare realizează recircularea automată a laptelui, în cazul în care aceasta nu a atins temperatura de pasteurizare. Apa fierbinte se obţine într-un schimbător de căldură cu plăci, parte componentă a modulului de pasteurizare, folosind ca agent de încălzire abur de 3 bar. Spălarea instalaţiei se realizează de la instalaţia CIP;

Modulul de pasteurizare este format din:
3.1. Vas de recepţie (primire) lapte, capacitate 30 litri, cu senzor de nivel; foloseşte pentru alimentarea pasteurizatorului;
3.2. Pompă centrifugală, debit 400 L/h; cu convertizor de frecvenţă;
3.3. Schimbător de căldură cu 4 zone;
3.4. Ventile şi AMC, ventile de recirculare (2 buc.), ventil automat by-pass omogenizator;
3.5. Generator de apă fierbinte pentru pasteurizare, cu pompă de recirculare apă fierbinte;
3.6. Generator de apă caldă  pentru preîncălzire lapte, cu pompă de recirculare apă caldă;
3.7. Serpentină de menţinere;
3.8. Tablou de comandă şi control;
3.9. Panouri de comutaţie 2 bucăţi-(CIP şi produs in/out) cu interblocări;
3.10. Instalaţia electrică şi de automatizare care asigură funcţiile anterior menţionate;
Sistemul de control este bazat pe PLC (Programmable Logic Controller) având un CPU (Control Process Unit – Unitate de Control Proces) comun cu o comandă automată I/O (In/Out) pentru fiecare unitate de proces, display operare locală color. Configuraţia este bazată pe un CPU conectat cu Industrial Ethernet şi MPI;

4. SEPARATOR CENTRIFUGAL - ce realizează smântânirea prin separarea grăsimii, rezultând lapte smântânit. Evacuarea laptelui smântânit şi a smântânii se face prin conducte. Prezintă o productivitate de 400 L/h, iar controlul debitului de alimentare şi al contrapresiunii este realizată manual;

5. OMOGENIZATOR ce realizează omogenizarea laptelui preîncălzit, deţine o productivitate 400 L/h şi un indicator de presiune pe conducta de ieşire lapte omogenizat;

6. MODULUL DE FERMENTARE PENTRU IAURT permite obţinerea diferitelor produse lactate fermentate, aplicând tehnologia specifică fiecărui produs. Modulul de fermentare este compus din:
6.1.Tancuri - 3 bucăţi cu capacitate 200 L., manta dublă pentru recirculare apă sau pentru apă caldă pentru încălzire şi termostatare/pasteurizare;
6.2. Tanc cu capacitate de 100 L -1 bucată, cu manta dublă pentru recirculare apă, apă răcită de 1-2°C sau pentru apă fierbinte pentru încălzire şi termostatare/pasteurizare;
6.3. Pompă centrifugală capacitate 400 L/h, şi pompă cu pistoane rotative;
Fiecare tanc prezintă agitator, gură de vizitare şi duze de spălare, spălarea tancurilor se realizează prin intermediul instalaţiei CIP;

7. GENERATOR DE ABUR cu capacitatea de 50-55 kg/h destinat producerii aburului tehnologic necesar încălzirii în instalaţia de pasteurizare, de fermentare şi a vanei de preparat coagul;

8. GENERATOR DE APĂ RĂCITĂ cu debitul de 900-1100 L/h este destinat producerii apei cu temperatura 1°C necesară modulului de recepţie, modulului de pasteurizare şi modulului de fermentare;
9. INSTALAŢIA CIP  prepară automat soluţiile necesare igienizării utilajelor tehnologice, spălarea on-line a utilajelor tehnologice, a cisternei de lapte şi a traseelor de conducte şi recuperarea soluţiilor de spălare şi re-introducerea acestora în proces la parametrii solicitaţi. Instalaţia este formată din trei tancuri (apă proaspătă, soluţie caustică, soluţie acidă). Prepararea soluţiei caustice şi a soluţiei acide se realizează automat, prin recirculare printr-un schimbător de căldură multitubular şi cu măsurarea conductivităţii;

10. VANĂ DE PREPARAT COAGUL permite aplicarea diferitelor tehnologii specifice fiecărui tip de brânzeturi pentru obţinerea coagulului din laptele pasteurizat. Prezintă capacitatea de 300 L lapte la o şarjă, este prevăzută cu manta dublă pentru răcire şi încălzire cu apă caldă şi un mecanism pentru prelucrarea coagulului cu posibilitatea separării zerului;

11. CRINTĂ ce realizează presarea manuală a coagulului transferat din vana de preparat coagul, capacitatea crintei este de 200 L;

12. POMPĂ CENTRIFUGALĂ MOBILĂ de capacitate 200-400 L/h, realizează pomparea laptelui, asigurând o presiune pe refulare de minimum 2,5 bar;
13. POMPĂ CU ŞURUB, MOBILĂ realizează pomparea produselor lactate cu vâscozitate medie.
14. MAŞINA DE AMBALAT ce realizează ambalarea produselor lactate fermentate la pahare de plastic preformate, sigilate cu folie de aluminiu, prevăzută cu sistem de datare;
15. MAŞINA DE AMBALAT SUB VID foloseşte la ambalarea sub vid în folii din material plastic a brânzeturilor realizate în staţia pilot;
16. MAŞINA (PUTINEIUL) PENTRU PREPARAT UNT (capacitatea de 30-32 L) foloseşte la prepararea untului din smântâna obţinută la separatorul centrifugal şi pasteurizată în vana de fermentare, sau UHT din laboratorul cu echipamente tehnologice.


STAŢIA PILOT PENTRU PRELUCRAREA CĂRNII

STAŢIA PILOT DE CARNE

 

1. ECLUZĂ IGIENICĂ MULTIFUNCŢIONALĂ -destinată pentru controlul accesului personalului în secţie, este formată din:

  • bazin de dezinfecţie pentru cizme;
  • balustradă pentru mână pe o parte;
  • cu chiuvetă de spălare şi dozator detergent;
  • cu suport canistră detergent de ≈ 20 L;
  • modul Inlet control de intrare in secţie;
  • accesorii;

2. MASĂ DE TRANŞARE (inclusiv suport susţinere carcasă) prevazută cu blaturi din plastic alimentar certificat, chiuvetă şi dispozitiv de sterilizare cuţite ataşat sau independent, cuţite şi masate pentru tranşare (10 bucăţi) dintre care:

  • 4 buc cuţite pentru tranşare (ciontolire);
  • 4 buc cuţite pentru tranşare (alegere / fasonare);
  • 2 buc masate pentru ascuţit cuţite;

3.MAŞINĂ DE FABRICAT FULGI GHEAŢĂ, cu o capacitate de producţie: 600-700 kg fulgi gheaţă/24 h. Este formată din:

  •  sistem de răcire cu aer;
  •  filtru de apă integrat;
  •  agent frigorific ecologic;
  •  oprire automată la întreruperea alimentării cu apă;
  •  evacuare automată a restului de apă pentru igienă;

4. MAŞINĂ DE TOCAT( WOLF), operată manual  prevăzută cu un set de tăiere format din:

  • 1 cuţit pretocare (worschneider);
  • 2 cutite de tocare cu site;
  • 2 inele de blocare şi de distanţiere din oţel inoxidabil;
5. CUTTER, de capacitate 90 L prezintă:

  • capac antizgomot;
  • capacul cutitelor cu camera de taiere variabila prin despartitor mecanic (deschiderea se face electric);
  •  cuvă din oţel inoxidabil, cu dispozitiv de drenare a apei şi bordura supraînalţată;
  •  panou de comandă robust, cu tastatura în folie pentru acţionarea separată a axului cuţitelor şi a cuvei;
  •  afişaj digital pentru indicarea treptei de turaţie a axului cuţitelor, temperaturii pastei şi al numărului de rotaţii cuvă;
  •  oprire automată în funcţie de temperatura pastei din cuvă;
  •  cap cuţite standard cu 6 cuţite tip seceră;

6. MOARA COLOIDALĂ destinată pentru prepararea de emulsii ultrafine, cu o capacitate de prelucrare: 1000÷1500 kg/h;

7. MAŞINA DE UMPLUT CONTINUU SUB VID pentru umplerea automată, sub vid, a tuturor tipurilor de salamuri şi cârnaţ conţine un element de transport cu şnec dublu şi pompă de vid integrată, computer cu min 80 de programe, afişaj digital al comenzilor, dispozitive şi accesorii;

8. MAŞINA SEMIAUTOMATĂ DE CLIPSAT pentru membrane colagenice, poliamidice şi celulozice, cu sistem de cuplare la maşina de umplut automată;



9. MALAXOR SUB VID de capacitatea de 250 L pentru masarea, malaxarea şi maturarea cărnii: cărnuri malaxate sau şunci reconstituite. Ideal pentru marinarea cărnii şi pentru sărarea şi maturarea cărnii prin sărare uscată. Malaxorul este operat manual la închiderea şi deschiderea capacului, controlul este asigurat prin microprocesor de programe si monitor de tip touch screen;

10. TUMBLER cu capacitatea de 200 L pentru masarea, malaxarea şi maturarea cărnii: piese injectate sau şunci reconstituite.

Ideal pentru marinarea cărnii şi pentru sărarea şi maturarea cărnii prin sărare uscată;
Caracteristici:

  • tambur cilindric rotativ cu posibilitate de înclinare şi deschidere largă pentru încărcare şi descărcare;
  • operare manuală la închiderea şi deschiderea capacului;
  • control prin microprocesor de programe şi monitor touch screen;
  • sistem de răcire integrat cu pereţi cu manta dublă;
11.BAZIN ELECTRIC DE FIERBERE şi FORME PENTRU SEMICONSERVE 50 buc.

Bazinul (cazanul) electric de fierbere (0.5 ÷1.0 m3) este proiectat pentru instalare direct pe podea, prezintă pereţi dubli cu sistem de izolare termică, controlul temperaturii automatizat prin microprocesor inserat într-o carcasă separată din oţel inoxidabil;

12. CELULĂ DE FIERBERE ŞI AFUMARE pentru înroşire, uscare, afumare, opărire, fierbere şi fierbere în aer fierbinte. Poate fi utilizată pentru pentru cărucioare 1000 x 1000 x 2000 mm care rulează pe podea, cu ecartament de 850-980 mm. Permite circularea interioară a aerului cu posibilitatea reglării automate;

13. GENERATOR DE FUM CU TUBULATURA DE EVACUARE FUM pentru arderea aşchiilor de lemn şi rumeguşului standard şi dezvoltarea abundentă de fum, fumul fiind generat pe principiul fum fierbinte. Conţine un dispozitiv de aprindere electric şi un filtru de umidificare fum înainte de evacuarea fumului;

  • CĂRUCIOARE DE AFUMARE – 8 buc. cu profil ondulat pentru o bună susţinere a BEŢELOR DE AFUMARE din aluminiu;
  • BEŢE DE ALUMINIU – 200 buc. cu trei canturi pentru stabilitate în orice poziţie;
  • MAŞINA DE AMBALAT ÎN VID cu o cameră de vacumare reglabilă pe înălţime şi o şină de lipire;
  • MAŞINA DE FELIAT prezintă un cuţit special din material foarte dur, cromat, cu sistem special de răcire pentru evitarea încălzirii maşinii şi a cuţitului;
  • MAŞINA DE INJECTAT CU ACE MULTIPLE produse din carne cu os şi carne fără os, cu sistem de prefiltrare a saramurii de injectare, echipată cu sistem rapid de schimbare a acelor;
  • INSTALAŢIE CIP DE SPĂLARE ECHIPAMENTE PENTRU LINIA DE PRELUCRAT CARNE, mobilă, silenţioasă, sistem de aspiraţie pentru detergent sau alţi agenţi de spălare, amestecul apei se face înainte de intrarea în maşină;
  • SPĂLĂTOR PENTRU ŞORŢURI ŞI CIZME, prevăzut cu cuvă din oţel inox şi furtun cu perie conectată la priza de apă;
  • CHIUVETA DE SPĂLARE,  acţionare cu genuchiul sau prin pedală;
  • MAŞINA DE SPĂLAT NAVETE funcţionează în domeniul presiunilor mici pe duză (până la 1 bar), cu recircularea apei. Sisteme de duze separate pentru spălare şi clătire (duze rotative, pentru spălarea de sus şi de jos), termostop, concordanţă cu normele H.A.C.C.P.;
  • TRANSPORTOR  PENTRU NAVETE SUPRAPUSE -1 buc.;
  • NAVETE PLASTIC - 50 buc.;
  • TRANSPORTOR (CĂRUCIOR) PENTRU NAVETE SUPRAPUSE prevăzute cu roţi din plastic dur pentru rulare pe paviment şi capacitate de încărcare minină de 10 navete;
  • CÂNTAR ELECTRONIC 0-500 KG – 2 buc., prevăzut cu rampa de urcare si coborâre, cu tuburi de protecţie a cablurilor celulelor, terminal de cântărire omologat, cu display şi tastatură;
  • CÂNTAR ELECTRONIC 0-1000 KG – 1 buc., prevăzut cu tuburi de protecţie a cablurilor celulelor, cu rampa de urcare şi coborâre, cu terminal de cântărire omologat, cu display şi tastatură;
  • CĂRUCIOARE PENTRU CARNE - 20 buc., cu ghidaje laterale pentru macara de încărcare, capacitate: 200 litri;
  • FIERĂSTRĂU CIRCULAR - 1 buc., cu disc rotativ destinat tranşării / porţionării, in special a carcasei de porc, ca operaţie premergătoare tranşării propriu-zise.

 

Investim în viitorul tău!
Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.